Nieuwe editie voor 2021
Officiele uitgave van de Dienst der Hydrografie. Waterstanden en stromen langs de Nederlandse kust en aangrenzend gebied. Getijtafels van Oostende tot en met Huibertgat Stroomatlassen van de zuidelijke Noordzee en gedetailleerd langs de gehele Nederlandse kust.
Voor deze gecombineerde uitgave van de getijtafels en de stroomatlassen zijn nieuwe stroomgegevens gebruikt voor de stroomatlas van de Zuidelijke Noordzee (HP19).
De bron voor deze nieuwe stroompijlen is het Zuidelijke Noordzee model van het Rijksinstituut voor Kust en Zee (RIKZ) van Rijkswaterstaat.
Verder is getracht meer duidelijkheid te bieden met de formule bovenaan iedere pagina waarin het verschil tussen GLLWS en NAP aangegeven wordt.
De HP33 is het complete boekwerk voor zowel de horizontale als verticale getijdenvoorspellingen voor de gehele Nederlandse kust en aangrenzend gebied.
De waterstanden worden opgegeven in dm t.o.v. GLLWS. Behalve de uurstanden worden per etmaal ook de tijden en hoogten van hoog- en laagwater vermeld.
In deze uitgave is met zomertijd rekening gehouden.
Meer over GETIJTAFELS.
De wisselende waterstanden en de in richting en snelheid veranderende getijstromen zijn bijna geheel het gevolg van de wisselende aantrekkingskrachten van de maan en de zon op de watermassa's van de aarde. Bij nieuwe en volle maan versterken de krachten van zon en maan elkaar en treedt springtij op, bij het eerste en laatste kwartier staan beide krachten haaks op elkaar en treedt doodtij op. Door middel van het waarnemen van lange reeksen waterstanden op een bepaalde locatie kan men met behulp van harmonische componenten een getijvoorspelling maken. Men noemt dit het astronomisch getij; deze waarden zijn gegeven in de getijtafels voor 17 locaties.
Meer over STROOMGEGEVENS.
De uit metingen verkregen stroomrichtingen en -snelheden zijn aangegeven met zwarte pijlen respectievelijk blauwe cijfers. Het zijn gemiddelden in de voor de scheepvaart meer belangrijke bovenste waterlagen bij gemiddeld doodtij en gemiddeld springtij. Om snel een indruk te krijgen van de verdeling van de verschillende stroomsnelheden zijn de pijlen op verschillende wijze uitgevoerd.
De invloed van meteorologische omstandigheden op het stroombeeld is moeilijk met behulp van enkele parameters te bepalen, omdat ook weersomstandigheden op grote afstand (b.v. voor de Noorse kust) invloed kunnen uitoefenen op het stroombeeld nabij de Nederlandse kust.
De belangrijkste meteorologische omstandigheden, die aanleiding geven tot verandering van de in de atlas gegeven stroombeelden zijn windvelden en in mindere mate luchtdrukverschillen boven de Noordzee.
Uitgeverij: Koninklijke Marine/Dienst der Hydrografie
Uitvoering: paperback, 335 bladzijden
Illustraties: ja, tabellen, grafieken, kaarten
Afmeting: 297 x 210 x 15 mm.
Met getijdetabellen en stroomkaarten van Nederland.