Automatische reddingsvesten
Automatische Reddingsvesten
Wanneer u op zoek bent naar een automatisch reddingsvest vliegen de mogelijkheden u natuurlijk om de oren. Toch wilt u graag het vest hebben dat u het beste bij u past. Gelukkig hebben wij bij George Kniest heel veel reddingsvesten op voorraad zodat u in de winkel altijd eerst kunt passen en de juiste keuze kunt maken. Want voor een reddingsvest geldt: wanneer het lekker zit, trekt u het sneller aan en dat komt de veiligheid natuurlijk alleen maar ten goede.
Soorten automatische reddingsvesten
Eigenlijk hebben we het pas over een reddingsvest wanneer het vest geschikt is om u op uw rug te draaien terwijl u in het water ligt. Dit kan belangrijk zijn wanneer u voorover in het water valt. Alle andere varianten noemen we zwemvest of drijfhulpmiddel. Automatische reddingsvesten worden in veel varianten aangeboden en worden onderverdeeld door het drijfvermogen, uitgedrukt in Newton. De stelregel is dat 10 Newton gelijk staat aan 1 kilo drijfvermogen. Een reddingsvest voor volwassenen heeft een drijfvermogen van minimaal 150N. Voor kinderen tot ongeveer 40 kilo wordt een kinderreddingsvest van 100N gebruikt. Bijna alle reddingsvesten die we verkopen hebben tegenwoordig een harnas.
Hoe werkt een reddingsvest
Een reddingsvest wordt automatisch opgeblazen wanneer het met water in contact komt. Dit wordt geregeld door de automaat in het vest waar een CO2 patroon en een smelttablet van zout of papier in zit. Doordat de tablet oplost in water, wordt er een veer losgelaten die een pen in het CO2 patroon slaat. Het CO2 wordt vervolgens in de felgekleurde long van het vest geblazen. Automatische vesten hebben aan de buitenkant altijd een klittenband of ritssluiting. Hierdoor kan de long gemakkelijk naar buiten vouwen zodat het vest zich volledig opblaast en u het volledige drijfvermogen heeft.
Welk reddingsvest is geschikt voor mijn gebruik
Welk reddingsvest voor u geschikt is hangt af van meerdere factoren. Allereerst zijn het vaargebied en de vaaromstandigheden van belang. Ongeacht vaargebied is het interessant om een vest te kiezen met een veiligheidsharnas. In combinatie met een veiligheidslijn kunt zichzelf daarmee vasthaken aan boord en aan het harnas . Om uzelf er van te verzekeren dat u het vest ook gaat dragen is het belangrijk dat het reddingsvest comfortabel zit. Moderne reddingsvesten worden steeds vaker ontworpen met een goede pasvorm en een prettig zittende kraag. Hierdoor hangt het vest niet in uw nek maar ligt het op uw schouders. Alle automatische vesten zijn in maat verstelbaar en dus naar wens aan te passen. Voor volwassen bestaat er geen gewichtsklasse alleen een verschil in drijfvermogen. Er zijn voor volwassen dus maar 2 soorten; 150N of 300N. Onafhankelijk van het gewicht van de drager.
Reddingsvest kind 100N
Een reddingsvest voor kinderen is belangrijk voor de veiligheid van je kind tijdens de watersport. Deze reddingsvesten zijn speciaal ontworpen met het comfort en de bewegingsvrijheid van kinderen in gedachten, zodat ze zich gemakkelijk kunnen bewegen terwijl ze toch veilig blijven drijven als uw kleuter in het water valt . Met verstelbare bandjes en drijfvermogen op de juiste plaatsen, zorgen reddingsvesten voor kinderen ervoor dat kinderen kunnen genieten van hun tijd op het water zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hun veiligheid. Het is belangrijk om altijd een goed passend reddingsvest aan je kind te geven voordat ze het water opgaan, of het nu op een boot is, bij het zwembad of aan het strand. Zo kun je met een gerust hart genieten van een dag vol waterpret met je gezin.
Newton drijfvermogen klasse voor reddingsvesten: (welke 4 categorieen zijn er)
50N Drijfhulpmiddelen
50N vesten zijn zwemvesten die ondersteunen bij het drijven en het lichaam niet met het gezicht boven water houden. Vaak gebruikt in open boten of kano's en supboards en andere zomerse activiteiten.
100N Reddingsvesten voor binnenwateren en voor kinderen
100N vesten zijn meestal vastestof reddingsvesten met schuimvulling of kinderreddingsvesten. Bij beide typen is het belangrijk de juiste gewichtsklasse te kiezen. Bij een kinderreddingsvest is ook de pasvorm van groot belang
150N Reddingsvesten voor open water
Is geschikt voor de meeste gevallen. Bij varen in de lengte, zomer en herfst op de Nederlandse (ruime) binnenwateren. Prima voor de meeste gebruikers en ook nog goed draagbaar over een zeilpak.
275N Reddingsvesten voor zwaar weer en open zee
Wordt gebruikt voor reddingsvesten waarmee in zwaarder weer en op zee wordt gezeild. Het drijfvermogen is voldoende om een volwassen persoon met volledig zeilpak om te draaien in het water.
Tegenwoordig worden veel vesten aangeboden met een drijfvermogen dat tussen of boven de aangegeven Newton klasse valt, bijvoorbeeld een 165N, 180N of 300N reddingsvest. Dit kan verwarrend zijn wanneer u op zoek bent naar het juiste reddingsvest voor uw doel. Handige tip: wanneer het reddingsvest tussen de 150N en 275N ligt, is het een 150N reddingsvest. Dus een 180N reddingsvest valt in de klasse 150N. Alle drijfvermogen boven de 275N zien we wel als een 275N reddingsvest.
Onderhoud
Het controleren van een reddingsvest kan van levensbelang zijn en kan elk moment worden gedaan. Een reddingsvest vest laten keuren moet om de 2 jaar om de garantie te behouden. Automaat: Veel reddingsvesten hebben een indicator op het opblaasmechanisme die aangeeft of de smelttablet nog in goede staat is. CO2 patroon: Draai de CO2 patroon uit de automaat en controleer of deze nog dicht is. Let ook op roestvorming van de cilinder. Stiksels: Bekijk goed de stiksels en banden van het reddingsvest. Zit er niets los en zit alles nog zoals het hoort? Opblazen: Het reddingsvest is met behulp van het blaaspijpje op te blazen en zo te controleren op lekkage. Gebruik bij voorkeur voor het opblazen een pompje zodat er geen vocht in het drijflichaam komt. Laat het reddingsvest minimaal 24 uur liggen en controleer of het nog hard is. Leeg laten lopen kan met het dopje van de blaaspijp.
Welke merken reddingsvesten hebben wij te koop
Besto reddingsvesten:
Besto is een gerenommeerd Nederlands merk dat gespecialiseerd is in het produceren van hoogwaardige reddingsvesten. Ons assortiment Besto reddingsvesten bestaat uit een zeer complete range. Van een instapmodel reddingsvest 165N drijfvermogen zonder verdere extra's naar het veel gebruikte en goed getest Besto Comfort fit reddingsvest in diverse kleuropties zodat ieder bemanningslid zijn eigen vest kan herkennen. Tot aan het nieuwe Besto Backtow reddingsvest waarbij het harnas ervoor zorgt dat als een drenkeling meegesleept wordt aan het harnas, hij op de rug gedraaid wordt. Eén van de meeste verkochte vesten is daarnaast het Besto Comfort fit Pro 220N vest. Deze zit mooi tussen een 150N en 275N reddingsvest in.
Spinlock reddingsvesten:
Spinlock was de eerste die reddingsvesten speciaal voor actieve zeilers maakte. De Spinlock Deckvest reddingsvesten blinken uit in draagcomfort. De voorsprong die Spinlock toen opgebouwd heeft hebben ze nog steeds. Er is geen beter reddingsvest dan een Spinlock deckvest voor de actieve (wedstrijd)zeiler. De nieuwe 6D uitvoering van het Deckvest heeft het optionele HRS Harnas Release Systeem waarmee de lifeline in één keer ontkoppelt kan worden. De populaire Spinlock Lite 170N reddingsvesten worden veel gebruikt door zeilers die ook op een zomerdag een goed zittend reddingsvest willen.
Secumar reddingsvesten:
Secumar reddingsvesten uit Duitsland staan bekend om hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Deze vesten zijn speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat iemand veilig blijft drijven in het water, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. Secumar maakt gebruikt van zijn eigen activeringssysteem. Hierdoor hebben ze controle over ieder onderdeel van het reddingsvest. Secumar reddingsvesten zijn ergonomisch gevormd en hebben bijna allemaal de eenvoudig te openen sluiting aan de voorzijde.
Baltic reddingsvesten:
Baltic is een bekend merk op het gebied van reddingsvesten en is in Nederland opnieuw in de belangstelling gekomen. Het zijn technisch goede reddingsvesten in een complete range met instapmodellen van 165N voor een scherpe prijs tot de compleet uitgeruste Baltic Legend 305 SLA met Sprayhood, veiligheidslicht en AIS mogelijkheid.
Crewsaver reddingsvesten:
Crewsaver is een toonaangevend merk op het gebied van reddingsvesten voor zowel de beroepsvaart als de watersportmarkt. De reddingsvesten die wij van ze verkopen hebben een goede prijs kwaliteit verhouding. Het Crewfit 165N Sport reddingsvest is in verschillende kleuren te verkrijgen zodat ze goed passen bij de zeilkleding of dat er voor ieder bemanningslid een eigen kleur te kiezen is. Het Crewsaver Ergofit 290N OC reddingsvest doet niet onder voor de topmodellen uit ons assortiment van de andere merken.
Plastimo reddingsvesten:
Het Plastimo Pilot reddingsvest is een oude bekende in de watersport. De voorloper van het huidige reddingsvest werd goed getest in de bladen en kwam als erg betrouwbaar uit de test en één van de weinigen waarbij direct het hoofd boven water gehouden werd. Ondertussen is het vest gewoon door ontwikkeld en levert Plastimo met het Pilot 165N reddingsvest nu een basic reddingsvest voor een scherpe prijs. Een echte all-time favoriet.
Kan er een MOB in mijn reddingsvest?
Tegenwoordig komen er steeds meer Man-over-board apparaten op de markt. Deze MOB's zijn bedoeld om bij een man overboord situatie snel de drenkeling te kunnen lokaliseren. Idealiter wordt de MOB geactiveerd zodra het reddingsvest geactiveerd wordt. Hiervoor moet de MOb in het reddingsvest geplaatst worden. In de meeste moderne reddingsvesten zit hiervoor of een apart vak of er is ruimte in de hoes om de MOB op te bergen. Bij de meeste reddingsvesten uit het assortiment hebben we het erbij gezet en bij twijfel kunt u altijd komen passen in de winkel of het vragen aan één van de productspecialisten.