Kaartplotters
Interne GPS
Een kaartplotter zorgt voor de exacte scheepspositie door middel van de, vaak ingebouwde, GPS antenne. Voeg hier gedetailleerde digitale waterkaarten aan toe en de kaartplotter ‘plot’ de positie op het scherm. Zo weet u tot op de centimeter nauwkeurig waar u zich bevindt. Niet gek dat de kaartplotter ook wel de routeplanner op het water wordt genoemd.
MFD of kaartplotter
De term MFD (Multi Functional Display) wordt veel gebruikt om de brede toepassing van navigatie elektronica uit te leggen. Een kaartplotter is namelijk al lang niet meer alléén geschikt voor het bepalen van uw positie. Een MFD kan in veel gevallen worden geïntegreerd in het bestaande boord netwerk en worden uitgebreid met bijvoorbeeld een AIS transponder. Ook voor de watersporter met een interesse in de onderwaterwereld zijn er opties: veel MFD’s zijn uitgebreid met high end fishfinder modules en scanners die een gedetailleerd bodem plaatje laten zien. Gekoppeld met deze apparatuur en voorzien van een goed werkende GPS antenne wordt de kaartplotter al snel een centraal data display aan boord. Behoorlijk Multi Functie dus.
Koppelen aan andere apparatuur
Model afhankelijk is de moderne navigatie elektronica ook te koppelen met andere apparatuur. Het data protocol (of taal) waar aan boord het meeste gebruikt van wordt gemaakt noemt men NMEA,NMEA2000 of N2K. Hierbij is de apparatuur, met behulp van standaard stekkers, aan te sluiten op elkaar waardoor er een netwerk ontstaat waar alle informatie over heen loopt. Door dit netwerk, of backbone, door het schip heen te laten lopen en te voorzien van de aanwezige data heeft u de mogelijkheid om de informatie met elkaar te laten samenwerken en kunt u dit op meerdere plekken uitlezen.
Data die vaak aanwezig is of toegevoegd kan worden is onder andere:
- Diepte
- Snelheid
- Wind
- AIS receiver / transponder
- Stuurautomaat informatie
En afhankelijk van apparatuur, ook:
- Tank informatie
- Motor informatie
- Accu conditie informatie
Apparatuur met meer uitgebreide informatie, zoals een fishfinder of een digitale radar, vragen een eigen aansluiting op een MFD.
Door het steeds vaker ingebouwde Wifi signaal en de ontwikkeling van apps is het mogelijk om met een tablet te navigeren. Het Wifi signaal van de kaartplotter zorgt voor een stabiele verbinding met meerdere ‘smart devices’ zoals tablet en smartphone. Door deze samenwerking is draadloos navigeren ineens heel simpel. Het stelt u instaat om de kaartplotter op meer plekken aan boord uit te lezen en te bedienen, op uw gemak routes te plannen en soms zelfs het kaartmateriaal te updaten.
Digitale kaarten
De moderne plotter kan materiaal van verschillende merken lezen, alleen niet tegelijk. Digitale kaarten koopt u op een mini-SD kaart en plaatst uzelf in het kaartslot van de plotter.
Navionics of C-map zijn merken waar veel mee gewerkt wordt en waar veel plotters mee overweg kunnen. Het verschil per merk is de moeite waard om uit te zoeken, de update mogelijkheden zijn bijvoorbeeld niet overal gelijk. Zo is het bij de ene leverancier mogelijk om zelf uw kaart updates uit te voeren, terwijl dit bij een ander merk weer door de dealer gedaan wordt. Het gebied dat op één kaart gezet kan worden is ook merk afhankelijk. De hele wereld is helaas niet op één SD – kaart te downloaden. Weten welk gebied er op uw kaart staat is natuurlijk belangrijk voor de routeplanning.