Kooktoestellen met oven
Een kooktoestel aan boord zorgt voor zorgeloos koken tijdens het varen. Door de slimme half cardanische beugels beweegt het kooktoestel zich los van de keuken maar mee met het schip, waardoor pannen rechtop blijven staan tijdens het scheef gaan en in golfslag. Daarnaast voegt de ingebouwde oven ook nog pizza’s en een ovenschotel toe aan het boordmenu.
Verschillende modellen
Cardanische kooktoestellen zijn te verkrijgen in verschillende formaten wat vooral invloed heeft op de ruimte in en op de oven. Een standaard maat kooktoestel van Eno, Techimpex of Allpa is al voorzien van een 2-pits gasfornuis, een slag groter wordt dat een 3-pits. Liggen de gastronomische verwachtingen nog hoger; het kwaliteitsmerk Force 10 levert zelfs een model met 4 of 5 pitten. De oven groeit hierbij uiteraard mee wat de inhoud betreft.
Naast de inbouw ruimte en het aantal pitten onderscheiden veel gasfornuizen zich ook door de oppervlakte van het fornuis. Zo kunnen op de kleine 2-pits modellen vaak geen twee ‘huis-tuin & keuken’ pannen naast elkaar gebruikt worden en kan het vermogen van de branders, in zowel oven als fornuis, lager zijn dan thuis. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden.
Gas-aanlsuiting
Standaard werken alle boot kooktoestellen op een 30 millibar gas aansluiting, Dit is afgestemd op een standaard drukregelaar die wordt gebruikt op de gasfles aan boord. Butaan en propaan zijn beide gas soorten waar de meeste kooktoestellen mee kunnen werken. Tip voor de winterwatersporter: Butaan heeft de eigenschap onder de 5 graden Celsius niet meer goed te werken. Propaan heeft hier geen moeite mee.
Ook erg belangrijk: controleer goed of alle fornuizen beschikken over een Thermokoppel. Hiermee wordt voorkomen dat het gas blijft stromen wanneer de vlam van een brander uitwaait. Bij het gebruik van een gasoven is een gas detector ook altijd aan te raden!