Vaste Marifoons
Van alle navigatiemiddelen is de marifoon misschien nog wel de meest praktische. Het stelt de schipper en bemanning in staat om direct te communiceren met omliggende schepen of maritieme instanties in de buurt. Een marifoon communiceert via radiogolven en maakt hiervoor gebruik van een antenne, waardoor het bereik wordt bepaalt. Hier geldt dat, hoe hoger de antenne geplaatst kan worden, hoe groter het bereik is. Hierbij moet rekening worden gehouden met het feit dat de antennes in elkaars zicht moeten zijn voor een goed contact.
Een vaste, of inbouw, marifoon bestaat uit een kast met een COAX antenne aansluiting en handspeaker microfoon en wordt op een vaste plaats geïnstalleerd. Door de Push To Talk (PTT) knop op de handspeaker in te drukken kan er een signaal worden verzonden waarna de knop weer losgelaten moet worden om te kunnen ontvangen. Een vaste marifoon is vaak te vinden in de buurt van de kajuitingang of navigatiehoek en kan worden opgehangen met een beugel of worden ingebouwd zoals een autoradio. Inbouw marifoons hebben een spat waterdicht front maar zijn niet volledig waterdicht.
Verschil tussen vaste marifoons zit niet zozeer in kwaliteit en functie per merk en model maar wordt gemaakt door de omgeving waar de marifoon gebruikt gaat worden en de vergunning van de eigenaar. Voor het voeren van een marifoon aan boord op Nederlands binnenwater is het verplicht dat tenminste één opvarende beschikt over het Basiscertificaat Marifonie wat te verkrijgen is met een theorie examen bij het CBR. Met dit certificaat kan een ATIS code worden aangevraagd bij het Agentschap Telecom. Deze code moet vervolgens in de marifoon worden geprogrammeerd om deze legaal te mogen gebruiken. Wanneer de PTT knop losgelaten wordt na een verzonden bericht wordt de ATIS code meegezonden ter identificatie.
Wanneer een schip ook regelmatig op zee vaart is een combimarifoon een betere keuze. In deze marifoon staan zowel het binnenvaart als een zeevaart kanalen pakket geprogrammeerd. Wanneer er naar het buitenland gevaren wordt kan deze marifoon worden omgeschakeld naar de zee-modus en zijn alle daar toegestane kanalen en mogelijkheden beschikbaar. Om volledig gebruik te maken van deze functionaliteiten is er een MMSI nummer nodig. Dit fungeert als ‘telefoonnummer’ en kan onder andere worden gebruikt voor noodoproepen. Voor het aan boord hebben van een combimarifoon met een MMSI nummer is een Marcom B of SRC certificaat verplicht.
Tegenwoordig verkrijgt men bij het aanvragen van een ATIS nummer (met alleen een basis certificaat marifonie) óók een MMSI nummer. Dit nummer is echter alleen bedoelt voor de installatie van een AIS.
Bij de aanschaf van een tweedehands marifoon of een schip waar al een marifoon is ingebouwd zijn er grofweg twee opties voor de nieuwe eigenaar:
1. De verkoper schrijft zichzelf uit bij RDI en de nieuwe eigenaar neemt hierbij de inschrijving over. Hierdoor hoeft er niets opnieuw geprogrammeerd te worden.
2. De verkoper behoudt de codes. De nieuwe eigenaar zal dan alle apparatuur aan boord kunnen herprogrammeren bij een leverancier, mits dit qua model mogelijk is.
Aan een RDi (Agentschap Telecom) registratie is een jaarlijks tarief verbonden.